Na 7 jaar me intensief met Vuur verbonden te hebben was het tijd voor de volgende stap. Ik wilde nu de ceremonie in de Zweethut gaan dragen en begeleiden, samenwerken met alle elementen tegelijk. Ik hou ervan!
Een Zweethut is een plek van gebed, zuivering en heling, voor lichaam en geest.
Over de hele wereld wordt deze ceremonie al eeuwenlang geëerd en gevierd.

De ceremonie is krachtig en zuiverend, De vier elementen, Vuur, Aarde, Water en Lucht komen samen in de Zweethut, de verbinding met de elementen in de hut is intiem en krachtig.

De Zweethut staat symbool voor de baarmoeder van Moeder Aarde. De diepe verbinding met alles om je heen kan weer voelbaar en bewust worden. Vanuit deze verbondenheid opent je innerlijke wijsheid en verwerf je inzichten, je laat het oude gaan en geeft het mee aan Moeder Aarde om te helen. Je creëert ruimte en je kunt herboren de wereld weer in na de ceremonie.

Hoe verloopt een Zweethut ceremonie?

De ceremonie begint met de Stenen ceremonie. Voor de zweethut is een Vuurplaats, waar de Stenen worden verhit. Er wordt van hout een plateau gebouwd waarop de Stenen komen te liggen. Elke Steen wordt met een intentie gelegd, waarna het Vuur wordt aangestoken. De Vuurhoeder hoedt het vuur en zorgt voor de veilige verbinding tussen binnen en buiten.
Als de Stenen heet genoeg zijn, gaan we de hut in. De watergieter zal de ceremonie binnen de hut begeleiden. Als iedereen in de hut zit, worden de stenen naar binnen gebracht. De hut wordt gegeven in 4 ronden, de 4 windrichtingen. Elke windrichting heeft zijn eigen thematiek. Het is donker in de hut, daardoor kun je de aandacht op jezelf richten. De warmte nodigt je uit om naar binnen te keren, uit je denken te gaan en in de ervaring te zakken.
Soms gaat de deur open voor frisse lucht of het binnenlaten van nieuwe stenen.
Na de laatste ronde, gaat iedereen naar buiten, terug de wereld in. Het moment waarop je opnieuw geboren wordt.
Nadat iedereen is bijgekomen, sluiten we met elkaar af en ruimen we op.

Kleding wel of niet tijdens een Zweethut ceremonie?
Het gebruik is dat je ongekleed de zweethut in gaat. Vanuit de gedachtegang dat je immers ook naakt en puur geboren, wordt. Je kunt een handdoek meenemen om op te zitten. Wanneer je je ongekleed onprettig voelt, kun je in badkleding of met een omslagdoek de Zweethut in gaat.